Helene & Mikk Cederroth

Föräldraparet Mikk och Helene Cederroth grundade och driver Willefonden

Mikk och Helenes tre yngsta barn (Wille, Hugo och Emma) led alla tre av en odiagnostiserad sjukdom, som inte var upptäckt av läkarvetenskapen. Läkarna meddelande föräldrarna att sjukdomen varken ärftlig eller dödlig! Idag vet föräldrarna att det inte går att uttala sig om prognos så länge sjukdomen är odiagnostiserad eftersom man inte vet vad det är för sjukdom. Ingen kan heller säga om den är ärftlig.

Wille avled 16 år gammal 1999 och i samband med Willes begravning grundade Mikk och Helene Willefonden. Helene är ordförande och Mikk är styrelseledamot. Ett år efter Willes död, dog lilla Emma, hon blev bara sex år gammal. Hugo fick leva ytterligare två år efter Emmas död, han avled 10 år. På tre år dog Mikk och Helenes tre yngsta barn.

Ett par i naturen
Helene och Mikk Cederroth, Willefondens grundare. Foto: Fotograf Jonas Billberg för tidningen MåBra
 

Måste få specialisterna att lösa sjukdomarna så att alla odiagnostiserade barn får leva

”Fler familjer kommer att drabbas av odiagnostiserade sjukdomar, sjukdomar som inte är upptäckta av läkarvetenskapen! Vilket innebär att läkarna inte vet vad som är fel och i värsta fall dör barnet i en sjukdom som ingen vet vad det är för någon! En odiagnostiserad sjukdom innebär även att det inte finns något botemedel eftersom man inte vet vad som stjälper eller hjälper!

Mikk och jag känner att vi måste göra allt vi kan för att hjälpa barnen med odiagnostiserade sjukdomar samt deras föräldrar och syskon. Vi måste få specialisterna att lösa sjukdomarna så att alla odiagnostiserade barn får leva!”


Helene Cederroth